Het in eer herstellen van het graf van Theophiel Lippens op het kerkhof van Kalken (18/06/2016)

Er was vorige weken wat polemiek ontstaan omtrent een graf van de gesneuvelde Belgische WO I soldaat Theophiel Lippens. Deze sneuvelde als Belgisch soldaat nog te Evergem - Langerbrugge, amper 3 dagen voor de wapenstilstand zou uitgeroepen worden op 11 November 1918.

De ongelukkige ligt begraven in een vrij onverzorgd maar uniek graf te kalken (Laarne). De polemiek ontstond omdat er bij het graf sinds kort een bordje stond dat het graf eind dit jaar zou opgeruimd worden zoals klassiek gebeurt op kerkhoven met graven die geen directe familie meer kennen en hun sesessie afgelopen is. Dat men dit doet bij oudstrijders kan ik begrijpen maar je ruimt toch geen graven op van gesneuvelde Belgische soldaten om deze voor goed te laten vergeten...

In elk geval kon afgewend worden dat het graf zou verdwijnen na enig mailverkeer naar de burgemeester van Laarne en de betrokken schepenen. Het graf is zelfs zeer uniek te noemen omdat het graf ook nog de originele helm van deze soldaat bevat.

Groot probleem bij dit graf was dus de verloederde en onverzorgde toestand in combinatie met het feit dat het graf zeer verweerd is geraakt door te tijd en nog amper leesbaar wat betreft de volledig in arduin uitgehouwen tekst. Opnieuw uithouwen en bijwerken van die letters kan ikzelf niet. Het graf eens wat properder zetten en de letters eens accentueren met zwarte verf wel. Dit is vandaag gebeurt (3 tal uren werk) en het graf heeft al meteen een gans ander uitzicht. Weet dat op sommige plaatsen tussenletters vaak volledig waren verdwenen en je het vaak diende te doen met flarden van woorden. Ook is het uithouwwerk vrij uitgebreid qua tekst en zijn de originele letters zeker niet altijd even mooi uitgelijnd geweest waardoor het schilderwerk misschien wel hier en daar wat slordig kan ogen. Ook de nog aanwezige totaal roestige originele helm werd met zwarte verf wat bijkomend gespoten tegen te snel verder verval.

Voor de geïnteresseerden is dit de tekst die op het graf terug te vinden is:

Als held gevallen voor het vaderland, RIP (vergeten in het zwart te zetten)

Rustplaats van Theophiel Lippens, zoon van Louis en Marie Baetens,

Soldaat bij 't 6de Linieregiment

Geb. te ......... (kan ik echt niet lezen en is niet Calcken) den 18 april 1888 en den eindzege nabij roemvol gevallen te Evergem (Langerbrugge) den 8 November 1918.

Tragisch bij dit voorval is dan ook dat de voetplaat nog eens de tekst bevat:

Vaderlanders vergeet mij niet

Aanvulling van die hiaten (zeker geboorteplaats) zijn altijd welkom en zullen eventueel nog aangevuld worden.

Hopelijk wordt deze soldaat bij deze dan ook niet verder vergeten en wordt hem zijn eeuwige verdiende rust gegund.

Last Post voor Theofiel Lippens uit Kalken (29/06/2016)

Laarne - Het graf van de in de Groote Oorlog gesneuvelde soldaat Theofiel Lippens werd recentelijk geklasseerd als gemeentelijk funerair militair erfgoed. Naar aanleiding hiervan vindt er op zondag 3 juli om 10.30 uur op de begraafplaats in de Kouterstraat te Kalken een plechtigheid met Last Post plaats.

Het initiatief gaat uit van het forum Wereldoorlog 1914 dat er bij het gemeentebestuur op aandrong het oorlogsgraf te bewaren. Verschillende afdelingen van de Nationale Strijdersbond van België hebben hun aanwezigheid bevestigd.

Theofiel Lippens werd geboren in Zeveneken op 13 april 1888, als zoon van Louis Lippens en Maria Baetens. Hij was landbouwer, ongehuwd en woonde in de Zomerstraat in Kalken. Gedurende ruim 54 maanden was hij tijdens de Groote Oorlog ingelijfd bij het 1ste Bn 3de Cie van het zesde Linieregiment. Theofiel sneuvelde op het Veld van Eer in Langerbrugge op 4 november 1918 tijdens het grote eindoffensief. Gezien hij op amper 20 km van zijn thuis en zo kort voor Wapenstilstand overleed, besliste zijn familie om hem in Kalken te begraven. Theofiel werd 30 jaar.

Na de plechtigheid op de begraafplaats is er eveneens nog een toespraak en bloemenhulde aan het oorlogsmonument bij de kerk gevolgd door een receptie aangeboden door het gemeentebestuur.

Origineel artikel: www.nieuwsblad.be - 29/06/2016